fbpx

KLIC NA SPP

Avtor: Marjan Zupančič

O koronavirusu še danes ne vemo veliko, a hkrati je to virus, ki veliko pove o nas. Tako sem začutil moj letošnji izziv, da bi dopust preživel na naših najlepših vrhovih. Prav imate Slovenska planinska pot me je letos znova poklicala. Najprej sem mislil, da bom vseh 600 km pretekel za mojo dušo, letni dopust. Potem pa sem dobil podporo v ekipi Alpe Adria Trail Cup in nastal je nov projekt in nov cilj – prehiteti samega sebe! Vendar pa želim s tem projektom ponovno povezati ljubitelje teka v naravi, gornike in tekače.

Narava je del nas, gore nam vsak dan znova ponujajo vzpone in spuste. Če naravo poslušamo nas lahko veliko nauči, nas spremeni in vodi. Le zaupati moramo sebi in verjeti vase!

Moja največja inspiracija je narava, in moja največja motivacija so izzivi! Ko obujem superge, stečem v naravo, premagujem razdalje in višinske metre občutim popolno svobodo, kar me vedno znova motivira.

Zato sem Slovensko planinsko pot pretekel že dvakrat, ter enkrat pa po delih s prijatelji, predvsem kot ogledne pripravljalne treninge. Tudi sam se sprašujem zakaj grem ponovno na SPP? Zavedam se, da cilj na takem izzivu dosežeš le skupaj z bolečino, žulji, utrujenostjo, neprespanostjo ter premagovanjem svojega telesa in tudi glave. Vendar pa sem vse te stvari že ”pozabil”, ostale so le nekje v ozadju. Moji spomini, ki jih podoživljam že več let so zelo lepi, saj so polni veselja, druženja, energije in seveda lepot narave. Zato sem v teh ”korona časih” odločil, da jo pretečem v počasnem uživaškem tempu. Vendar pa me je spodbuda ekipe Alpe Adria Trail Cup, ki mi je ponudila podporo presenetila, tako da smo se skupaj odločili, da gremo na polno. Presenečen in vesel sem, da so mi pomoč potrdili tudi že skoraj vsi tekaški spremljevalci, ki so bili ob meni leta 2015. Dobra družba mi na tej poti veliko pomeni! Zato bom vesel prav vsakega od vas, ki bo z mano odtekel delček poti, preplezal kakšen greben in se skupaj z mano nasmejal! Tekaški spremljevalci mi dajo posebni pečat in spodbudo za naprej. Vedno sem rad v družbi, ki vame zaupa in hkrati se nasmejimo. Zelo sem vesel starih kolegov, in tudi novih obrazov.

Iskreno povem, da brez vas gotovo ne bi napredoval po poti tako hitro in varno. Moji spomini iz leta 2015: »Bili ste moji angeli varuhi na poti, ko tempo ni bil prehud, smo se tudi kaj pohecali in kilometri so tekli hitreje. Nisem pričakoval, da mi na 640 kilometrov dolgi trasi ne bo treba biti sam niti enega metra poti, ves čas ste tekli ob meni in skrbeli zame kot za kakega dojenčka. Zato ste v veliki meri krivi za moj uspeh. Iskrena hvala še enkrat vsem!!!«

Vsi me poznate kot ultraša, svetovnega prvaka, vztrajnega, z veliko discipline, triatlonca, turnega smučarja, kolesarja, človeka ki zmore velike napore in ima rad rekorde. Pri vsem tem v teku predvsem uživam. V svoj tek se poglobim ter iščem možnosti izboljšave ter se tako kot vsak tekač se bojujem z glavo, nočem trenerja in napisanih treningov; hoče predvsem naravo in tek. Verjamem, da bo prav vsak korak na Slovenski planinski poti poln motivacije ter da bo ta izziv del moje in tudi vaše zgodovine! Zato imam tudi že malo treme, predvsem pa se veselim ustvarjanja novih spominov in prijateljstev! Startal bom v soboto 18. julija ob 6ih v Mariboru in ob podpori Alpe Adria Trail Cup pretekel vseh 600 km in 45000 vm.

Preko sledenja me boste lahko spremljali tudi na zemljevidu, preko poročanja med podvigom pa se boste lahko z mano povezali; še bolj pa bom vesel, če se mi pridružite del poti. Bodite del projekta tudi vi!

Vsa dogajanje lahko spremljajte preko https://alpeadria-trailcup.com/sl/rekord-slovenska-planinska-pot-2020/