fbpx

PREHRANA NA SPP_2

Avtor: Varineja Drašler

Prehrano športnika običajno načrtujemo vnaprej, Marjan pa me je že takoj postavil pred dejstvo, da mu je iz preteklih izkušenj jasno, da se na SPP stvari precej spreminjajo. Na to, kaj bo jedel med potjo bo vplivalo več dejavnikov – od trenutnega počutja, utrujenosti, pa vse do vremena. Pravi, da na svoji tretji odpravi, glede prehrane, z izjemo nekaj detajlov, nima namena delati večjih sprememb.

Marjan zase pravi, da nima ustaljenega režima prehranjevanja. Pred tekmovanji se ne poslužuje tako imenovanega »carb loadinga«, ampak v zadnjih dneh le zmanjša količino treninga. Zadnji dan pred začetkom SPP bo povečerjal, zjutraj pred štartom pa bo najverjetneje samo še popil kavo in pojedel kakšen rogljiček ali Frutabelo.

Bistveno je, da ga bo spremljevalna ekipa s svojim kombijem čakala na vseh lokacijah kjer bo to možno. Na voljo bodo morali imeti čim več različne hrane, od kuhanih obrokov, do manjših malic in prigrizkov, da se bo imel možnost odločati, kaj mu v tistem trenutku najbolj paše. Sicer glede hrane res ne komplicira, vendar sva vseeno pripravila okviren seznam živil, ki jih bo ekipa imela pripravljena v kombiju. Vsaj enkrat, še bolje pa dvakrat na dan bo poskušal pojesti kuhan obrok (npr. testenine, rižoto). Topel obrok si bo lahko privoščil tudi v kateri izmed planinskih koč na poti. Ker si želi delati čim manj postankov bo morala biti spremljevalna ekipa s svojo ponudbo ves čas v pripravljenosti. Če bo le mogoče, bo hrano pri njih samo vzel in jo pojedel po poti. Najbolj priročna izbira je sendvič, pa tudi pice ali bureka se ne bo branil. Vedno bo imel na voljo več različnih vrst sadja (če bo vroče si še posebej želi mrzle lubenice), čokolado (specifično bo v igri Gorenjkina rulada), suho sadje in študentsko hrano. Za tiste dele poti kjer kombi ne more zraven, bo v nahrbtnih spravil še nekaj gelov, energijskih ploščic in kakšno pločevinko energijske pijače. Sam je že poskrbel tudi za pijačo. Pripravljene ima športne napitke, kot so npr. vrečke cedevite, sadne sokove, kokakolo, šveps. Iz ene od preteklih dveh poti se še vedno dobro spominja, da so ga pod Stolom, dehidriranega, pričakali z višnjevim kompotom, ki je mogoče rešil preostanek njegove poti. Tako da gre tudi ta na seznam hrane in pijače.

Največja težava je, da človek pri takem izzivu ne čuti lakote in žeje. Ampak saj vemo, prazna vreča ne stoji po konci. Če želi pot preteči kot si je zamislil bo moral dovolj jesti in piti. Poleg njega bodo imeli pomembno vlogo spremljevalna ekipa v kombiju in tekači, ki bodo tekli z njim. Celo pot ga bodo morali opominjati in spodbujati, če bo treba pa tudi siliti s hrano in pijačo.

Hrana je tista, ki daje energijo in samo, če bo pojedel dovolj, bo lahko podrl rekord na SPP. Z Marjanom sva se dogovorila, da bomo vsak dan tekom poti spremljali razmerje med porabo in vnosom energije. Koliko kalorij bo porabil, bom ocenila s pomočjo njegove športne ure, sočasno pa bomo beležili vse kar bo pojedel in popil. Tako bomo prilagajali vnos hrane in pijače, in ga po potrebi izboljševali.